16.1.21

Марк Твен


 Самюел Лангхорн Клеменс е роден във Флорида, Мисури, на 12 ноември 1835 година, в семейство на местен търговец. Той бил шестото от седем деца, като оцеляват четири, освен него – сестра му Памела и братята му Орион и Хенри, като последният загива на 20 годишна възраст при експлозия. Когато Твен е на 4 години, семейството му се мести в пристанищния град Ханибал, който става прототип на града в книгите за приключенията на Том Сойер и Хъкълбери Фин. В градът все още съществува робството, и Твен се запознава с тази индустрия, която става доста дискутирана по-късно в творбите му.

Когато е на 11, баща му почива от пневмония. Той е принуден да напусне училище и да започне работа, и така той става помощник-печатар в местния вестник Hannibal Journal, където набира статии и хумористични скечове. На 18, напуска града и започва работа като печатар в Ню Йорк, Филаделфия. На едно пътуване до Ню Орлиънс по Мисисипи, Твен се вдъхновява да стане лоцман на параходен кораб. Той изучава теченията по Мисисипи повече от две години преди да получи лиценза си за лоцман през 1859 година. Докато се обучавал, Самюел убеждава брат си Хенри да работят заедно, но малко по-късно той загива при експлозия на един от параходите. Самюел се обвинява за смъртта на брат си до края на живота си. След тази трагична случка той продължава да плава по реката като лоцман на параход до избухване на Гражданската война в Америка през 1861 година, когато трафикът по Мисисипи драстично намалява.

Марк Твен се присъединява към брат си Орион, който същата година на избухването на войната става секретар на губернатора на Невада. Двамата предприемат пътуване, което трае две седмици и се озовават в град Вирджиния, който е известен с мините за добив на сребро. Твен решава да стане миньор, но бързо се проваля в това начинание. Започва работа в местния вестник, където за първи път използва своя псевдоним. След известно време, през 1864 година се мести в Сан Франциско, където пак работи като журналист. Литературният му успех идва с написването на „Известната подскачаща жаба на окръг Калаверас” през следващата година. Това му носи световно внимание. Следват доста пътувания – до островите Хавай, до Средиземноморието, до Европа, до Средния Изток. При последното той написва популярната колекция от пътнически писма, по-късно публикувана под заглавие The Innocents Abroad. На това пътуване среща и бъдещия си зет.

Марк Твен твърди, че се е влюбил от пръв поглед, когато Чарлз Лангдън му показал снимка на сестра му Оливия. През 1868 година, те започват да си кореспондират чрез писма, и тя отхвърля първото му предложение за женитба. Два месеца по-късно обаче, те се сгодяват и след година се женят в Елмира, Ню Йорк. Семейството живее в Бъфало до 1871 година. Там Марк Твен притежава дял от вестника Бъфало Експрес. Докато живеят там, синът им Лангдън умира от дифтерия на 19 месечна възраст. Летата, Марк Твен прекарва в Елмира, където написва голяма част от произведенията си – Приключенията на Том Сойер /1876/, Приключенията на Хъкълбери Фин /1885/, Един янки в двора на крал Артур /1889/, Принцът и просякът /1881/, Животът по Мисисипи /1883/. Интересен факт е, че той е първият автор, който написва целия ръкопис на книгата за Том Сойер на печатна машина.

След Бъфало, семейството се връща да живее в Елмира, където се раждат трите им дъщери – Сузи, Клара и Джейн. Бракът на Марк Твен и съпругата му Оливия трае 34 години, до смъртта й през 1904. Двамата живеят седемнадесет години в Quarry Farm, къщата, която е подарък от сестрата на Оливия, Сюзън Крейн. Тя била построена на тихо място, така че Марк Твен да може да работи спокойно. Отделният кабинет, в който работел бил направен главно заради пристрастеността му към тютюна. Той непрекъснато бил с лулата в уста, а в кабинета можел да пуши колкото иска, без да пречи на околните.

Марк Твен, спечелва доста пари от творбите си, но изгубил повечето от тях в неподходящи инвестиции, най-вече за нови изобретения и технологии. Също така част от тях изгубил, при влагането им в негова издателска къща, която първоначално имала успех, но бързо стигнала до банкрут. Писането и изнасянето на лекции му помогнало да се закрепи финансово, а нещата се оправили след като неговия приятел Хенри Роджърс, финансист, поел контрол върху управлението им и скоро му изплатил всичките дългове.

Марк Твен минава през период на дълбока депресия, който започва със смъртта на дъщеря му Сузи през 1896, на съпругата му Оливия през 1904, и другата му дъщеря Джейн през 1909. Същата година внезапно почива и най-близкия му приятел Роджърс. През 1906, той позволил да му направят няколко автобиографични портрета, които са продадени в полза на приятелка, Ина Кулбрайт, която загубила всичко по време на земетресението в Сан Франциско. Същата година формира клуб, наречен Angel Fish, в който членуват момичета от 10 до 16 годишна възраст, които Твен възприема като внучките, които няма.

Собственото предсказание на Марк Твен за кончина му се сбъдва. В деня на раждането му минава Халеевата комета, и той смята, че ще си отиде от света отново с нея. И наистина той умира от сърдечен удар ден преди тя отново да мине покрай Земята, на 21 април 1910 година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар