16.1.21

Артър Конан Дойл


 Артър Конан Дойл (Arthur Ignatius Conan Doyle) е третото от десет деца, роден на 22 май 1859 година, в Единбург, Шотландия. И двамата родители са с ирландски произход. Бащата на Дойл умира през 1893 година след много години страдания заради психични заболявания.

Конан Дойл е изпратен да учи в подготвителното училище в Стоунхърст, когато е на девет. След това посещава колежа в Стоунхърст до 1875. От 1876 до 1881 той учи медицина в университета в Единбург. Докато учи той започва да пише кратки разкази и когато е на 20, в местния вестник е публикуван първият му разказ. След университета, той работи като доктор на кораб, при едно пътувате по брега на Западна Африка и след това през 1885 година защитава своя докторат.

През юни 1882 година се присъединява към бившия си съученик Джордж Бъд за съвместна медицинска практика в Плимут, но отношенията им не потръгнали и Дойл решава да започне самостоятелна практика. Така края на същата година се озовава в Портсмут само с десет паунда. Първоначално било много трудно, но докато чакал пациенти, Дойл започнал пак да пише разкази. Така се появява първият разказ „Етюд в алено”, който представя знаменитият герой Шерлок Холмс.

Дойл бил запален спортист. Той играел футбол като вратар, макар и в любителски отбор, също така играел доста добре крокет, а по-късно и голф.

През 1885 година, Конан Дойл се жени за Луиса Хоукинс, която страдала от туберкулоза, и умира през 1906 г. На следващата година се жени за Джейн Елизабет Леки. Джейн умира в Лондон през 1940, няколко години след своя съпруг. Дойл става баща на пет деца – Мери Луис и Артър от първата му съпруга, Денис, Адриан и Джейн от втората съпруга.

Повече информация за творчеството на сър Артър Конан Дойл и библиография на знаменития английски писател.

През 1890 г, Конан Дойлучи офталмология във Виена и на следващата година се мести в Лондон, за да започне практика по специалността.

Според неговата автобиография, нито един пациент не прекрачил прага на кабинета му ,което му давало повече време да пише. Решавайки след това да се посвети на историческите си разкази, той убива Шерлок Холмс в разказа „Последният проблем”, където той се сбива със своя смъртен враг, професор Мориарти и двамата падат заедно във водопада. Реакцията на хората обаче го принуждава да върне героя през 1901 г, когато написва „Баскервилското куче” Холмс се появява общо в 56 кратки разказа в четирите книги на Конан Дойл , а също така героят се появява по-късно и в разказите на други писатели.

Заради събитията в Южна Африка и негодуването по света заради ръководството на събитията от Великобритания, Конан Дойл пише памфлет, озаглавен: „Войната в Южна Африка- причина и ръководство”, с който оправдава ролята на Великобритания в южноафриканската война, и памфлета е широко разпространен и преведен. През 1900 г, за четири месеца работи доброволно като лекар в болница в Блоемфонтейн. Същата година пише книгата „Голямата южноафриканска война”, но вярва, че памфлета, който написал му носи рицарското звание „сър” рез 1902 г. Два пъти се кандидатира за парламента, като обединен либерал, и макар да получава доста гласове, не е избран.

През 1909 г пише друг памфлет „Престъплението на Конго”, тъй като е въвлечен в реформата за освобождаване на щата Конго. През 1912 г, пише „Изгубеният свят”.

Конан Дойл бил страстен привърженик на справедливостта и лично разследвал два приключени случая, които довел до оправдаване на хората в престъплението, в което били обвинени.

След смъртта на доста близки хора, включително първата му съпруга и синът му Артър /наречен Кингсли/, Конан Дойл изпада в депресия и се обръща към спиритуализма, за да търси доказателство, че има задгробен живот. Това води и до разпадане на дружбата му с фокусника Хауърд Худини, който не успява да го убеди, че както при неговите изпълнения, така и медиумите използват трикове.

Конан Дойл е намерен на 7 юли 1930 г, с притисната ръка към сърцето, в къщата му в Кроубъроу, Южен Съсекс. Той умира от сърдечен удар на 71 годишна възраст. Последните думи, които изрича са към жена му, на която казва: „Ти си прекрасна”.

След смъртта му , в негова чест е издигнат паметник – негова статуя, която се намира в Кроубъроу, където прекарва последните 23 години от своя живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар