16.1.21

Астрид Линдгрен


 Астрид Анна Емилия Линдгрен е шведска писателка, която е 25-ят най-талантлив световен автор и е продала около 150 милиона копия на своите книги по цял свят. Най-известните й произведения са „Пипи Дългото чорапче”, „Карлсон на покрива”, „Емил от Льонеберя”, „ Роня, дъщерята на разбойника”, „Братята с лъвски сърца” и още много други.

Астрид Линдгрен е родена на 14 ноември 1907 година, в град Вимербю, и израства в Смоланд, Швеция. Тя е второто от четири деца, има още две сестри и брат, който става член на шведския парламент.

След завършване на училище, Линдгрен започва работа в местния вестник във Вимербю. През 1926 година, тя забременява от главния редактор, и той и предлага брак, когато разбира за това. Тя ме отказва и се мести в Стокхолм, където учи машинопис и стенография. По-късно почти всичките й ръкописи са стенографирани от нея. След няколко месеца ражда сина си Ларс, в Копенхаген и го оставя в приемно семейство.

Въпреки ниските си доходи, Астрид Линдгрен използвала всяка възможност, за да пътува до Копенхаген и да вижда детето си. Така почти всеки уикенд тя прекарвала във влака на път дотам и обратно. След известно време успява да го вземе със себе си, оставяйки го на родителите си, които се грижат за него, докато тя успява да си позволи да го отглежда при себе си в Стокхолм. През 1931 година тя се жени за своя шеф, Стюи Линдгрен, и през 1934 година се ражда второто й дете Карин. Докато Карин била болна, за да я забавлява Астрид измисля героинята Пипи Дългото чорапче, и така по-късно се ражда и самата книга. През 1941 година, семейството се мести в апартамент в Далагатън, където Астрид живее до смъртта си през 2002 година, като няколко години преди това тя почти изцяло губи зрението си.

През 1944 година, Линдгрен печели втора награда в състезанието организирано от издателство „ Рабен и Йорген”, с новелата Britt-Marrie unburdens her heart, а на следващата година печели първата награда с детската книга за Пипи Дългото чорапче. Интересното е, че по същото време изпраща ръкописа на книгата на издателство Бониерс, което я отхвърля за издаване, а тя става една от най-любимите детски книги.

През 1948 година, списание Damernas Varld праща Линдгрен в САЩ, за да пише кратки есета. През 1956 година тя печели наградата за национална детска литература. През 1958 получава наградата Ханс Кристиан Андерсен. На 90-я си рожден ден е обявена за шведка на годината от радио шоу.

През 1976 нараства скандал в Швеция, когато данъчната такса на Линдгрен е вдигната до 102%. Това става известно като „ефекта Помперипоса”, от разказа, който тя публикува по темата същата година. Това е една от причините за смяната на социал – демократичното правителство. Въпреки това Линдгрен си остава верен социалдемократ.

Астрид Линдгрен е известна ревностна защитничка на правата на децата и на животните. През 1944 година получава наградата за защита правото на живот, известна още като алтернативната Нобелова награда. През 1967, „ Рабен и Йорген” установяват годишна награда за литература на името на писателката, в чест на 60-я й рожден ден. След смъртта й, шведското правителство учредява награда Астрид Линдгрен в нейна памет, която е най-голямата световна награда за детска и младежка литература – на стойност пет милиона шведски крони.

3264 Линдгрен е името на малката планета, открита от съветският астронавт Николай Черников през 1978. Шведският микросателит, пуснат в космоса през 1995 година, първоначално е бил наречен Астрид І, като след това решават да наименуват инструментите на героите от нейните книги – Пипи, Емил, Мио.

В нейна памет е направена мемориална скулптура, която е поставена до родния й дом, и се нарича „Езерото на Астрид”. Само на сто метра от скулптурата има музей в нейна памет. След смъртта й през 2002 година, на 94 годишна възраст, писателката е погребана в родния си град Вимербю.

Няма коментари:

Публикуване на коментар