16.1.21

Джон Ъпдайк


 Джон Хойер Ъпдайк (John Hoyer Updike) е роден на 18 април 1932 година, в Рединг, САЩ. Той израства в близкия град Шилингтън, по-късно семейството се мести в Плоувил. Той се запалва по писателската дейност благодарение на своята майка, която непрекъснато прави опити да публикува своите творби. Той завършва гимназията Шилингът като президент на класа през 1950 година. След това посещава Харвард, където получава пълна стипендия. Решава, че иска да бъде аниматор и посещава курс за изкуство в Оксфорд. След завръщането му в Америка, семейството се мести в Ню Йорк. Там той започва работа към списание The New Yorker, където две години пише своя колонка.

Започва да пише поезия и кратки разкази, които включва в първите си книги – Кокошката на дърводелеца и Същата врата. По това време Джон изживява дълбока духовна криза. Изгубил вярата си, той започва да чете Киркегард и Барт, които дълбоко му повлияват. Но Джон остава вярващ християнин до края на живота си.

По-късно, Джон Ъпдайк се мести със семейството си в Ипсуич. Тук той пише двете си най-известни книги „Зайко, бягай” през 1960 година, която става първата книга от „заешката” четирилогия и „Кентавърът” през 1963 година. Главният герой в „Зайко, бягай” е Хари „Заека” Ангстром, който бил баскетболна звезда в гимназията и който се превръща в най-коментирания герой на Ъпдайк. Книгата е вписана в класацията за 100-те най-велики новели на нашето време.

През 1971 година, Ъпдайк публикува втората книга от поредицата „Заекът се завръща”, а през 1980 година „ Заекът е богат”, която печели трите най-престижни американски награди за литература – наградата за национална книга, наградата на кръга на критиците на национални книги и наградата Пулицър за фантастика. В новелата „ Заекът е богат”, главният герой се оказва собственик на фирма за продажба на Тойота. На Ъпдайк му е трудно да завърши книгата, защото, както сам споделя, му било толкова забавно в измислената страна на заека и неговото семейство. През 1990 година публикува последната книга от поредицата „ Заекът се укротява”, където накрая главния герой умира. Книгата печели Пулицър и наградата на критиците. Той е един от тримата писатели, които се печелили два пъти наградата Пулицър за фантастика.

Джон Ъпдайк се жени за Мери Пенингтън през 1953 година, докато следва изкуство в колежа Радклиф. Тя го придружава в Оксфорд, където той посещава училището по изкуства и където се ражда първото им дете Елизабет през 1955 година. Двамата имат още три деца – писателят Дейвид, роден през 1957 година, Майкъл, през 1959 година и Миранда, през 1960. през 1974 година обаче Мери и Джон се развеждат. Ъпдайк има седем внука.

През 1977 година, Ъпдайк се жени за Марта Бернхард, с която живее в Бевърли Хилс, Масатчузец до смъртта си от рак на белите дробове през 2009 година, когато е на 76 годишна възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар