16.1.21

Кен Киси


 Кенет Елтън „Кен” Киси (Kenneth Elton Kesey) е роден на 17 септември 1935 година в Ла Юнта, Колорадо, във фермерско семейство. През 1946 година семейството се мести в Спрингфийлд, Орегон. И в гимназията, и в колежа, Киси бил шампион по борба, в категорията до 174 паунда, и почти се класирал за олимпийския отбор, но сериозна травма на рамото му попречила да продължи с кариерата на борец.

През 1956 година, докато посещава университета в Орегон, той се венчава за ученическата си любов Норма Хаксби, с която се запознава още в седми клас. Те имат три деца, Джед, Зейн и Шанън. По-късно Киси има още едно дете, Съншайн, през 1966, докато пътува с артистичната група, в която участва.

Кен Киси завършва университета с диплома за реч и комуникация. През 1959 година написва „Зоологическа градина”, а на следващата „Края на есента”, но и двете не са публикувани. Докато е в Станфорд, през 1959 година Киси заявява доброволно участие в проекта МKULTRA, провеждан в болницата за ветерани Менло Парк, финансиран от CIA. Проектът имал за задача да изучи ефектите на психоактивните наркотици като ЛСД, ДМТ, кокаин и още други. Ролята му на „опитно свинче” в този проект и работата му в болницата, го вдъхновяват да напише през 1962 година най-известната си книга „Полет над кукувиче гнездо”. Успехът на книгата и продажбата на къщата му в Станфорд му позволяват да се премести да живее в Ла Хонда, Калифорния. Там често организира партита наречени “Acid Tests” /киселинни тестове/, тъй като включвали музика, разнообразни ефекти като затъмнени светлини и флуоресцентна боя, и разбира се ЛСД.

Идеята за „Полет над кукувиче гнездо” му хрумва, докато работи нощна смяна в болницата за ветерани. Там, Киси прекарвал времето си, разговаряйки с пациентите, понякога под влиянието на наркотиците, с които той се съгласил да експериментира. Киси не вярвал, че тези хора са луди, а че обществото ги е прокудило, защото не пасват на конвенционалните идеи на обществото за начина, по който би трябвало да се държи един човек. След успеха на книгата, е направена пиеса по нея, а по-късно и сценарий за филм. Филмовата адаптация печели „голямата петица” на академията за награди – за най-добър филм, за най-добър актьор, за най-добра актриса, най-добър режисьор и най-добър сценарий.

Първоначално Кен Киси участвал в създаването на филма, но напуснал две седмици преди началото на продукцията. Той твърдял, че никога не е гледал филма, заради иск за двадесет хиляди долара, които първоначално му били платени за филмовите права.

През 1964 година е публикувана следващата му новела „ Някога велика нация”, като при издаването й Киси трябвало да присъства в Ню Йорк. Той и няколко приятели формират група, която наричат „Веселите пакостници”, и предприемат пътешествие с автобус, за да стигнат дотам, като по-късно описват събитието, опитвайки се да създадат изкуство от ежедневния живот. И този роман, за чието представяне отиват е филмиран по-късно, а филмът е първият, който е излъчен по НВО.

Кен Киси е арестуван през 1965 година за притежание на марихуана. В опит да излъже полицията, той инсценира самоубийство. Приятелите му оставят колата до една пропаст близо до Еурека, заедно с прощална бележка в нея. Той бяга в Мексико, скрит в багажника на колата на негов приятел. Когато се връща след осем месеца е арестуван и пратен в затвор в Калифорния за пет месеца. След освобождаването му, се връща да живее в семейната ферма в Орегон.

През 1994 година, Кен Киси пътува из страната с членовете на „Веселите пакостници”, изнасяйки музикална пиеса, която той написва за милениума, под заглавие: ‘Twister: A Ritual Reality” /реалността на ритуала/. След това Киси основно прекарва времето си в Плезънт Хил, Орегон, появявайки се понякога на рок концерти или фестивали. Една от причините Киси да не се появява толкова извън дома си, е загубата на сина му Джед, който загива в автомобилна катастрофа през 1984 година. Близо до дома му, има издигната паметна плоча за него.

Последната творба на Киси е есе за списание Rolling Stones /търкалящите се камъни/, призовавайки за мир след атаката на 11 септември 2001 година.

През 1997 година здравословното състояние на Киси започва да се влошава и същата година той получава удар. Малко след това му е поставена диагноза – диабет. През 2001 година, Киси претърпява операция на черния дроб за отстраняване на тумор. Той не успява да се възстанови от операцията и умира от усложнения на 10 ноември 2001 година, на 66 годишна възраст.

Кен Киси – библиография

Ето и някои от по-зивестните новели, сборници, есета и пиеси на Кен Киси:

One Flew Over the Cuckoo’s Nest – 1962 – Полет на кукувиче гнездо

Genesis West: Volume Five – 1963

Sometimes a Great Notion – 1964

Kesey’s Garage Sale – 1973

Demon Box – 1986

Caverns – 1989

The Further Inquiry – 1990

Sailor Song – 1992 – Песента на моряка

Last Go Round – 1994, съавторство с Ken Babbs

Twister – 1994

Kesey’s Jail Journal – 2003

Няма коментари:

Публикуване на коментар